Reacțiile oamenilor la o asemenea situație depind, în primul rând, de răspunsul la întrebarea: „Ce înseamnă eșec profesional?”. Din păcate nu există un răspuns standard pe care un dicționar să ni-l dea și noi să-l însușim. Fiecare dintre noi are propriul răspuns la această întrebare, plaja fiind destul de largă.
De exemplu, pentru o persoană, faptul că a luat calificativul „mediu” la evaluarea profesională anuală înseamnă eșec profesional. În schimb pentru altcineva care s-a străduit să își depășească anumite minusuri într-o slujbă nouă, un astfel de calificativ poate fi chiar un ”succes”. Pentru o altă persoană, conștientizarea faptului că actualul domeniul de muncă este departe de visele din tinerețe poate să însemne ”eșec profesional”. Am întâlnit persoane pentru care faptul că a fost disponibilizat reprezintă un eșec profesional, în timp ce pentru alții disponibilizarea a însemnat ”șutul” de care aveau nevoie ca să înceapă o carieră nouă.
Așadar, în funcție de definiția proprie a eșecului profesional, de standardele pe care ni le stabilim fiecare în planul profesiei, așa vom reacționa în fața situației cu care este nevoie să ne confruntăm.
Cel mai sănătos mod de a întâmpina orice eșec – repet, definit de noi ca fiind un „eșec” – este să încercăm să ne detașăm și să privim situația din exterior. E dificil, dar e util. În acest mod, nu vom deveni nici prea duri, nici prea protectivi cu noi înșine sau cu cei din jur. Dacă ne vom răspunde sincer și detașat la un set de întrebări precum cele de mai jos, atunci este posibil să extragem cele mai relevante învățăminte din acel „eșec” și să pornim cu pași siguri către un nou drum profesional. De exemplu, ne-am putea întreba:
– „Ce am făcut eu de am ajuns în această situație? Care a fost contribuția mea?”
– „Cum aș fi putut preveni această situație?”
– „Ce evenimente/factori din exteriorul meu au contribuit la această situație? Puteam să-i evit? Puteam să-i controlez?”
– „Ce aș avea nevoie să schimb la mine pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple?”
– „Ce aș avea nevoie să se schimbe în contextul de muncă pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple? Pot să fac eu aceste schimbări?” „De ce am nevoie de la locul meu de muncă?”
și ”întrebarea-vedetă”: „Care este cadoul pe care mi-l oferă această situație?” – chiar dacă pare imposibil la prima vedere, orice situație cu care ne confruntăm aduce cu sine și un set de oportunități, de lucruri pozitive, de învățăminte utile pentru fiecare dintre noi.
Asemenea unei situații de eșec, și o situație de succes poate beneficia de aceeași analiză cât mai obiectivă posibil: „Cu ce am contribuit eu în această situație?” „Ce aș putea face pe viitor ca să obțin același succes?” „Este această situație o împlinire profesională pentru mine?” Oricum, în situații de succes nu uitați să vă bucurați și să le sărbătoriți cum se cuvine. Acordați-vă un premiu! (poate fi chiar și o ciocolată preferată sau o zi la mare, orice care reprezintă cu adevărat o recompensă pentru dumneavoastră).
Orice obstacol din viață poate să treacă mai ușor dacă avem ajutorul și suportul celor din jur. Dar aici merită precizat că ajutorul celor din jur nu înseamnă să te încurajeze să te „afunzi” și mai tare în tragedia personală. Un apropiat care nu face altceva decât să te blameze exclusiv pe tine pentru eșec, sau dimpotrivă să blameze exclusiv contextul, nu ajută ci doar face să devină și mai „ne-sănătoasă” reacția dumneavoastră la eșec. De ajutor cu adevărat poate fi un prieten care să-ți pună întrebările menționate mai sus, să te confrunte, să te ajute să dai răspunsuri obiective și nu doar răspunsuri confortabile. Pentru că, să nu uităm, putem progresa – inclusiv în carieră – dacă ne depășim propria zonă de confort.